neděle 3. května 2009

Co je strečink (stretching) a proč je důležitý?

Strečink (z angl. slova STRETCH, znamená natažení nebo natahování) je nenáročná forma pohybové aktivity, která při správném provedení zlepšuje rozsah pohybu (ohebnost, flexibilitu, kloubní pohyblivost), snižuje riziko možných svalových poranění při nejrůznějších (nejen) sportovních činnostech, pomáhá odstranit únavu a bolestivost namožených svalů.

Strečink není důležitý jen pro sportovce, ale pro každého, kdo trpí svalovou dysbalancí (svalovou nerovnováhou - tedy zkrácením některých svalů na úkor jiných, často svalů ochablých). Při současném způsobu života trpí svalovou dysbalancí velká část populace. Ta je pak spolu s dalšími faktory příčinou řady zdravotních problémů, které mohou ve své konečné fázi vést k nezvratným strukturálním změnám pohybového aparátu, kterých bychom, při troše pozornosti věnované naší fyzické schránce, mohli být ušetřeni.

Příspěvky v tomto blogu se budou věnovat jak teorii tak praxi strečinku. Podrobně si rozebereme a doplníme přínosy strečinku, vysvětlíme si jeho jednotlivé formy, postupně si představíme zásobník cviků pro začátečníky, pokročilé, případně cviky specifické pro různé sporty, ukážeme si, jak zjistit, zda je váš rozsah pohybu v normě či nikoli.